ZEEDS – Industri 6.0?

HEIANE: Jeg har deltatt på Zerokonferansen en lang rekke ganger, som regel med personlig oppmøte. Det er ikke mulig i disse koronatider, men derfor var det kult at vi i stedet fikk bidra digitalt. Vestland Media bidro med filmer underveis i Wärtsiläs digitale ZEEDS-sending under den virtuelle Zerokonferansen 2020, som ble spilt inn på Stord i dag. Det er langt på vei enighet om at Industri 4.0 omfatter digitalisering og robotisering og at Industri 5.0 er en beskrivelse av samspillet mellom menneskelig kreativitet og det digitale. Da kan kanskje Industri 6.0 være alt dette, brukt på tvers av virksomheter, på tvers av landegrenser og fagområder. I så fall er Wärtsilä-initierte ZEEDS et sånt prosjekt. I dag jobbes det med å realisere et produksjonsanlegg for «grønn» ammoniakk i Berlevåg, der vindkraft fra Raggovidda er den viktigste innsatsfaktoren. Drivstoffet skal brukes i forbrenningsmotorer på båter, og kan samtidig være løsningen på energiutfordringene på Svalbard. I dette prosjektet går industriaktører sammen om å utvikle framtidens løsninger for dagens utfordringer. I prosessen har de en nær dialog med lokale og sentrale myndigheter. Det er ikke en offisiell definisjon, bare vår lek med ord og tall. Men vi synes den passer. Industri 4.0 og 5.0 har bare potensiale inntil et visst punkt. Etter det må man jobbe systematisk og strategisk med samarbeidspartnere, innen næringslivet, forskning, og i samspill med myndigheter, for å løfte all denne teknologien til et nytt nivå. Og på den måten svarer man også på FNs bærekraftsmål nummer 17, Partnership for the goals. ZEEDS er ikke det første samarbeidet i sitt slag, men er et godt eksempel på hvordan en skal ta industri- og samfunnsutvikling til et nytt nivå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...